Toelichting
Kernwerk Hoek van Holland
De strategisch zeer belangrijke haven van Rotterdam moest tegen elke prijs in Duitse handen blijven. Daarvoor zou de toegang tot deze havens altijd onder Duitse controle moeten blijven. De versterking van de noordelijke en zuidelijke oever van de Maasmonding met kust- en luchtdoelbatterijen, strandverdedigingscomplexen, verbunkerde hoofdkwartieren en een allesomvattende tankversperring moest die controle garanderen. Maar mocht een vijand deze “Festung Hoek van Holland” toch binnendringen, dan was er de mogelijkheid van een laatste wijkplaats, een citadel binnen de vesting: het “Kernwerk”.
Het Kernwerk was gesitueerd op de noordwestpunt van het eiland De Beer, tegen de zuidelijke monding van de Maas. Gezien de uiterst belangrijke functie waren de vele verdedigingswerken hier bijna allemaal uitgevoerd in 2 of 3,5 meter dik gewapend beton. Op een driehoekig terrein was een forse kustbatterij van 4x12cm.-geschut opgesteld in vier geschutbunkers van het type M176. Deze bunkers waren uitgevoerd in wand- en dakdikte van 3,5 meter gewapend beton, waardoor de getrapte geschutsopeningen zeer indrukwekkend werden. Voor de vuurleiding was een bunker van het type M162 gebouwd, de munitie lag opgeslagen in een munitiebunker van het type M145. Daarnaast was nog 2x12cm.-scheepsgeschut aanwezig. De kanonnen konden de toegang tot Rotterdam blijven blokkeren wanneer de rest van de Festung gevallen zou zijn. Om deze sperfunctie te garanderen werden de batterijen beschermd door zwaar en licht luchtdoelgeschut. Het terrein bezat ook een commandobunker (type 610), een grote verbindingspost (type 618) en twee hospitaalbunkers (typen 638 en 639). Voor de luchtafweer was er een commandopost van het type L430 aanwezig. Het terrein was verder voorzien van vele manschappenbunkers en bergplaatsen, waardoor er een hoge concentratie aan gebouwen ontstond. Tankmuren met daarin machinegeweer- en pantserafweergeschutbunkers omgaven het driehoekig terrein. Op de noordoostpunt van deze tankmuur was een zeer grote bunker opgenomen voor een kanon en een pantserkoepel met zes schietgaten voor twee machinegeweren. De ligging aan zee, de Maas en op een eiland maakte het Kernwerk moeilijk bestormbaar.
Het Kernwerk Hoek van Holland was een unieke locatie met een zeer grote dichtheid aan bunkers. Zonder twijfel was het één van de indrukwekkendste onderdelen van de gehele Atlantikwall. Helaas is het geheel gesloopt om plaats te maken voor de aanleg van de Maasvlakte. Er resteert niets meer van, alleen de foto’s en de naoorlogse opmetingen van de verdedigingswerken.