Luchtfoto sloopzone Den Helder Om plaats te maken voor schootsveld, werden de wijk Ouwe Helder en een strook bebouwing langs de kust vanaf 1942 stelselmatig geloopt.
Bron: WUR Bibliotheek Speciale Collecties
Foto sloopzone Bron: Helderse Historische Vereniging
Dijkstraat 2 Het bombardement van 31 oktober 1941 verwoeste een deel van de bebouwing aan de Dijkstraat.
Bron: Helderse Historische Vereniging
Sloopzone - Breestraat gezien vanaf de Hartesteeg Gezamenlijk werden er 400 tot 1300 arbeiders per dag ingezet om de sloopwerkzaamheden uit te voeren. De arbeiders werden nagajeaagd door een stelsel van boetes en premies voor het al dan niet afronden van werkzaamheden binnen de gestelde termijn. De slopers moesten hun werkzaamheden echter gedwongen staken, omdat de Wehrmacht niet op tijd begon met het afvoeren van bouwmaterialen en puin. De straten lagen vol en er was geen ruimte meer om te werken. Op sommige dagen lag het puin zo hoog in de straten, dat de laatste opstaande delen van de bebouwing onder het puin bedolven waren.
Bron: Helderse Historische Vereniging
Sloopzone - Langestraat gezien vanaf Middenstraat Het Centraal Bureau voor de Bouwmaterialen zag er op toe dat alle bruikbare materialen in de te slopen panden in het bezit van de Staat kwamen, en vervolgens ter beschikking werden gesteld aan de Duitse legerleiding. Het ongebruikte puin waar de gave stenen uitgesorteerd waren, mocht de gemeente houden, maar wilde het gemeentebestuur een paar dakpannen hebben voor het herstel van de door de bombardementen beschadigde huizen, dan moest daar flink voor worden betaald.
Bron: Helderse Historische Vereniging
Oorspronkelijke plattegrond Ouwe Helder De oorspronkelijke plattegrond van de wijk Ouwe Helder toont een verbrokkelde structuur en stratenpatroon. De hele wijk viel ten prooi aan de grootschlige sloop, waardoor het gebied veranderde in een grote kale vlakte.
Bron: Helderse Historische Vereniging
Wederopbouwplan Oud Den Helder Het nieuwe ontwerp voor de wijk Ouwe Helder werd tussen 1945 en 1946 gemaakt door de stedenbouwkundige Wieger Bruin. Zijn plan toont een ruime opzet, met een rechte en heldere verkaveling. Midden in de wijk ontwierp hij een centraal plein met een grote kerk, waardoor de wijk een dorps karakter zou krijgen. Onder druk van de woningnood moesten er extra woningen aan het plan worden toegevoegd, wat resulteerde in inpassing van hoogbouw. Uiteindelijk werden ook het centrale plein en de kerk opgeofferd voor woningbouw en verloor de wijk haar dopse karakter en Wieger Bruin zijn bezieling.
Bron: Helderse Historische Vereniging
Luchtfoto wederopbouw Ouwe Helder, 9 juni 1964. Ondanks de aanpassingen in het wederopbouwplan, is duidelijk de verkaveling naar het ontwerp van Wieger Bruin te zien.
Bron: Helderse Historische Vereniging
Luchtfoto wederopbouw Ouwe Helder, 12 juni 1969.
Bron: Helderse Historische Vereniging