In en om het dorp De Koog werd een Widerstandsnest gebouwd. In dit Widerstandsnest werd onder andere een Flugzeugwache en een zoeklichtstelling ondergebracht. Daarnaast maakte het complex deel uit van de Vorstrandsperre. Er werd een tweetal flankerende bunkers gebouwd van het type 667 en het type 612. De muntievoorraden werden ondergebracht in een bunker van het type 674. In beide bunkers was een 5cm Kampfwagenkanone opgesteld.
Ook was er nog een 7,62cm kanon aanwezig dat op een geschutsemplacement was geplaatst.
Het complex was omgeven door verschillende mijnenvelden. Ten noorden van De Koog lag een uit het interbellum stammend Nederlands mijnenveld. Dit werd met uiterste nauwkeurigheid opgemeten en ingetekend, zodat de bezetter precies wist hoe het mijnenveld eruit zag en hoeveel mijnen erin lagen. Verder legden de Duitsers als extra opstakel nog enkele tientallen mijnenvelden aan rond De Koog.
Na de oorlog werden de twee flankerende geschutsbunkers hergebruikt als strandpaviljoens. De Flugzeugwache werd tijdens de Koude Oorlog door de Bescherming Bevolking in gebruik genomen als luchtwachtpost. Weer een andere bunker heeft tot eind jaren tachtig dienst gedaan als wijnkelder.
Er zijn nog enkele bunkers intact, toch is het merendeel gesloopt omdat deze een bedreiging vormden voor de waterkering.