Net ten zuiden van Zandvoort werd omstreeks juni 1942 de batterij Zuidzand gevechtsgereed gemeld. De batterij bestaat dan nog uit een aantal open geschutsemplacementen, zoals bij veel batterijen in het begin van de oorlog het geval was. De vuurleiding vond plaats vanuit een Verstärkt Feldmässige Leitstand. Opvallend is dat deze later in de oorlog niet vervangen is door een moderner exemplaar.
Tijdens de oorlog werden in batterij Zuidzand een kleine vijftig bunkers gebouwd. De hoofdbewapening bestond uit een viertal 9,4cm kanonnen.
De vuurleidingpost werd, zoals eerder vermeld, niet vervangen. Het oppervlak in de bunker was, in tegenstelling tot andere vuurleidingposten, erg klein. Binnen het Widerstandsnest was dan ook een peilstand aanwezig die de vuurleidingpost ondersteunde met metingen.
Het geschut werd ondergebracht in een viertal kanonbunkers van het type 671abg.626a. De bunkers weken nauwelijks af van het standaard ontwerp en op veel Duitse documenten werden de dan ook gewoon betiteld als 671 S.K.
Tegenwoordig is het grootste gedeelte van de batterij nog intact onder de grond aanwezig. Stichting Bunkermuseum Zandvoort heeft plannen om een aantal bunkers uit te graven en als museum open te stellen.
FL246 munitiebunker
FL246 munitiebunker
FL246 munitiebunker anno 2007. De bunker wordt gebruikt door de brandweer als oefenobject.
Foto: Paul Dijkstra
FL246 munitiebunker
FL246 munitiebunker anno 2007. Te zien is de rechter ingang.