Achter een van de huizen van het dorpje Schoorldam werd een klein bunkercomplex gebouwd. Het complex kenmerkte zich met name doordat er een telefoonschakelstation was gebouwd, waar alle telefoonverbindingen uit de Stützpunktgruppe Schoorl bijeen kwamen, om vervolgens opgesplitst te worden naar de Duitse zenuwcentra verder in het achterland.
Op verschillende plaatsen in de Stützpunktgruppe Schoorl waren kleinere telefoonkabelputten en bunkertjes aanwezig, de zogenaamde Kabelschaltbrunnen en Kabelschaltstelle. Zo was er bijvoorbeeld enkele kilometers ten oosten van Marine Seezielbatterie ‘Kamp’ een kabelput aanwezig en hetzelfde gold voor Marine Seezielbatterie ‘Bergen’.
In Schoorldam werd echter een 616 Großschaltstelle gebouwd. De bunker werd voorzien van een buitenmuur en een heus dak zoals ook op de stolpboerderijen in de omgeving aanwezig waren. Op deze manier was de bunker vanuit de lucht niet direct zichtbaar als militair object.
Tegenwoordig is de bunker aanwezig en gelegen op privéterrein waardoor deze niet toegankelijk is. Het dak is na de oorlog verwijderd.
616 Großschaltstelle
616 Großschaltstelle
616 Großschaltstelle in Schoorldam. Let op de buitenmuur.
Foto: Paul Dijkstra
616 Großschaltstelle
Het St teken, een teken dat aanduidde dat de bunker bomvrij was, was ook op de buitenmuur aangebracht.