Stützpunkt XXXIa H – Heeresküstenbatterie ‘Hillegom’
Ter hoogte van strandpaal 73,5 bouwde de bezetter tijdens de oorlog een zogenaamde Heeresküstenbatterie. Dit was een batterij die bemand werd door de landmacht. In Nederland waren langs de hele kust tientallen landmachtbatterijen te vinden.
De batterij bij Hillegom maakte deel uit van de Heeresküstenartillerieabteilung (HKAA) 1230, waar ook de batterijen van Texel, Petten, Castricum en Katwijk onder ressorteerden. De algehele leiding bevond zich in de MarKoStand die ten noorden van HKB Katwijk-Alt was opgesteld.
De batterij werd voorzien van een zestal 671 S.K. Schartenständes. Eén van deze bunkers werd bijzonder genoeg gebruikt als Leitstand. Op een kaart van 7 februari 1945 werd dit fenomeen aangegeven als: ‘Scharte als Leitstand’.
Voor de secundaire verdediging werden nog eens vier 612 Schartenständes gebouwd en een 667 Kleinstschartenstand für Kampfwagenkanone. Ook werden nog eens drie emplacementen voor 2cm luchtafweergeschut gebouwd.
Het complex werd aan alle zijden omgeven door mijnenvelden. De geschutsbunkers waren doormiddel van loopgraven te bereiken. De overige bunkers waren van dunwandige aard. Het betroffen voornamelijk Verstärkt Feldmässige en Feldmässige Bauten.
Tevens was in het complex een van oorsprong Nederlandse bunker aanwezig. In deze bunker werd een onbekend apparaat opgesteld. Verder werden in het complex ten minste zeven Tobruks gebouwd waarvan een voorzien was van een pantserkoepel.
Tegenwoordig is een groot deel van het complex nog intact en onder de grond aanwezig. Het terrein is niet toegankelijk.