Luchtfoto’s van de RAF van het noorden van de Festung IJmuiden. Op de onderste foto zien we linksboven het (geëvacueerde) dorp Wijk aan Zee met zijn ruim bemeten Zeecroft (dorpsweide) en rechtsboven de tankgracht, die hier de noordgrens van de Festung vormt. Rechtsonder ligt het terrein van de Hoogovens.
De bovenste foto is iets noordelijker genomen.
Opnames: 11 april 1945. Collectie: UB WUR Wageningen
Aerial RAF [Royal Air Force] photograph from the north of Festung [Fortress] IJmuiden. Above left, the (evacuated) village of Wijk aan Zee with its spacious Zeecroft (village green); the ‘croft’ part in the proper name Zeecroft derives directly from the English language (Scottish influence). Above right, the anti-tank ditch which forms the northern border of the fortress. Below right, the grounds of the Hoogovens steel mill. Image: 16 September 1944. Collection: WUR [Wageningen University and Research Center] Library in Wageningen, the Netherlands
In het noordwesten liggen het terrein van de Hoogovens en het dorp Wijk aan Zee binnen de grenzen van de Festung. Belangrijk element zijn de Hoogovens, het bedrijf dat voor en tijdens de oorlog en in de wederopbouwperiode daarna zo’n belangrijke rol in de IJmond speelde. Ten noorden daarvan ligt de familiebadplaats Wijk aan Zee rond zijn dorpswei veilig verborgen tussen de duinen. Het werd in de jaren vanaf 1942 omsingeld door een hele reeks werken van de Atlantikwall. De bevolking werd geëvacueerd.