Widerstandsnest 163 - Park Kostverloren |
Widerstandsnest 163 - Park KostverlorenHet Park Kostverloren ligt tegen de oostkant van de bebouwde kom van Zandvoort, tussen het spoor, het golfterrein en de Quarles van Uffordlaan. Het kent een bijzondere symbiose tussen de herbegruikte bunkers en de duinflora en -fauna. Het tegenwoordig ongeveer tien hectare grote, komvorige duinpark maakte oorspronkelijk deel uit van het uitgestrekte bezit van de familie Quarles van Ufford. Totdat het grondwaterpeil daalde als gevolg van de drinkwaterwinning voor Amsterdam, werden hier duinpiepers (aardappels) geteeld. In het begin van de 20e eeuw verrezen er villa’s aan de rand van het park. De VVV legde er een speeltuin aan met volière, apenhuis en rosarium. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek het terrein een ideale locatie voor het beschut en gecamoufleerd onderbrengen van Duitse manschappen. Er werden 35 schuilpaatsen gebouwd, plus een was- en toiletgebouw en een paardenstal. De werken in het duin werden rondom verdedigd vanuit zeven betonnen mitrailleuropstellingen, zogeheten Tobruks. Alle woonschuilplaatsen waren identiek: één kamer van 4 bij 3,6 meter met één deur en twee ramen in één muur. Ter voorkoming van het binnendringen van kogels en granaten was vóór de deur en de ramen een scherfmuur opgetrokken. Naoorlogs hergebruik |
|
- Kaarten
-
legenda
Aanwezige Duitse stellingen
Zeefront
Verdwenen Duitse stellingen
Tankmuur nog bestaand
Sloopzone
Landfront verdwenen
Landfront aanwezig
- punten op de kaart
De bouw van de kustverdediging resulteerde ook in Zandvoort in de sloop van een brede strook bebouwing aan de Boulevard. Er werden 648 gebouwen met de grond gelijk gemaakt, 7738 mensen moesten evacueren.
Na de oorlog werd Zandvoort weer opgebouwd, maar niet volgens de ambitieuze plannen voor een nieuwe badplaats van de Haarlemse architect Friedhoff. Wat uiteindelijk wel van de grond kwam, blinkt vooral uit in zielloosheid, met Bouwes Palace Hotel als treurig dieptepunt. Het oude dorp werd voor een deel heringericht. De verdedigingswerken, die vrijwel allemaal in het duinterrein lagen, bleven ongemoeid zolang zij niet hinderden bij de her- of nieuwbouw. De Watersnood van 1953 had ook hier de sloop van de direct aan het strand gelegen bunkers tot gevolg.
W.N. 163 - Park Kostverloren
Tankmuur aan de oostkant van de Stützpunktgruppe Zandvoort
Widerstandsnest 143c - Hoofdkwartier van de Festung Pionier Stab
Widerstandsnest 151
W.N. 161 / W.N. 162
Walzkörpersperre