Er is hier aan het zuidelijk deel van het landfront één heel bijzondere doorlaatpost bewaard gebleven. Het betreft een zogeheten Walzkörpersperre, een zeldzaamheid. Een Walzkörpersperre bestaat uit twee kantelbare betonblokken die, dankzij één ronde onderkant aan elk van de blokken, in liggende positie gekanteld konden worden om de weg te blokkeren. Een andere Walzkörpersperre staat nog ten zuiden van IJmuiden.
De bouw van de kustverdediging resulteerde ook in Zandvoort in de sloop van een brede strook bebouwing aan de Boulevard. Er werden 648 gebouwen met de grond gelijk gemaakt, 7738 mensen moesten evacueren.
Na de oorlog werd Zandvoort weer opgebouwd, maar niet volgens de ambitieuze plannen voor een nieuwe badplaats van de Haarlemse architect Friedhoff. Wat uiteindelijk wel van de grond kwam, blinkt vooral uit in zielloosheid, met Bouwes Palace Hotel als treurig dieptepunt. Het oude dorp werd voor een deel heringericht. De verdedigingswerken, die vrijwel allemaal in het duinterrein lagen, bleven ongemoeid zolang zij niet hinderden bij de her- of nieuwbouw. De Watersnood van 1953 had ook hier de sloop van de direct aan het strand gelegen bunkers tot gevolg.
W.N. 163 - Park Kostverloren
Tankmuur aan de oostkant van de Stützpunktgruppe Zandvoort
Widerstandsnest 143c - Hoofdkwartier van de Festung Pionier Stab