Ten zuiden van de kustbatterij Heerenduin bouwde de Duitse luchtmacht de luchtdoelbatterij “Olmen”, onderdeel van de luchtverdediging van de Festung IJmuiden. De stelling omvatte vier opstellingen voor luchtdoelgeschut. Twee bunkers waren van het type FL243 en twee van het type FL249, waarbij het ene type het spiegelbeeld was van het andere. De bunkers bestonden uit een achthoekige bedding met munitienissen, die via een trap verbonden was met het naastgelegen manschappenverblijf. De vuurleidingpost lag bijna honderd meter noordelijker en was van het type FL244, maar met de bovenbouw van het type FL311. Dit was een vrij omvangrijke bunker met voor een commandobunker opvallend veel legeringsruimten. De waarnemingen en metingen werden gedaan vanuit open observatieposten aan de voorzijde van de bunker. Tussen de vuurleidingpost en de vier opstellingen lagen drie beddingen voor licht luchtafweergeschut, dat de batterij tegen laagvliegende aanvallers moest verdedigen. Ten noordoosten van de vuurleidingpost lag een aggregaatbunker, type M183, voor de stroomvoorziening in de batterij. De munitie voor het luchtdoelgeschut was opgeslagen in twee grote munitiebunkers van het type FL246. Zij lagen ten zuiden van de vier geschutbeddingen. Tegenover de ingang van één van beide lag … een kegelbaan. In de rug van het complex lagen ondersteunende werken, waaronder een varkensstal, een houten kantine, een wasbarak en een Nederlandse schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog.
De batterij is na de oorlog onaangetast gebleven en kan tegenwoordig eenvoudig bezocht worden. De paden op het terrein van de kustbatterij Heerenduin gaan over in de paden die naar de beddingen en de bijzondere vuurleidingpost van de batterij Olmen voeren. De beddingen en de bijbehorende manschappenbunkers zijn toegankelijk; de vuurleidingpost is goed te bekijken. Ook enkele Tobruks voor de nabijverdediging van het complex zijn terug te vinden in het terrein. De grote munitiebunkers zijn niet toegankelijk.
Vuurleidingpost
Vuurleidingpost
Overzichtsfoto van de vuurleidingpost. De ingang van de bunker is rechts te zien en gebeurde via een overdekte loopgraaf. Aan het eind van de loopgraaf is nog net een Tobruk zichtbaar.
Oud-IJmuiden ontstond in de laatste decennia van de 19e eeuw aan de monding van het nieuw gegraven Noordzeekanaal. Ten westen en zuidwesten van deze kern staat nog een hele reeks belangrijke onderdelen van de Atlantikwall overeind. Zoals in de havenmond het Forteiland, het kernwerk van de Festung. Ten zuiden daarvan, aan de Haringhaven, een van de twee Schnellbootbunker. Nog verder ten zuiden daarvan, op toenmalige zeereep, staan de kustbatterij Heerenduin en de luchtdoelbatterij Olmen.
Oud-IJmuiden voor de oorlog
Torpedobunker
Forteiland
MSB Heerenduin
MFB Olmen
Hoofdkwartier Hafenkommandant IJmuiden
Deelplan oud-IJmuiden
Schnellbootbunker I & II
Cafe aan 't Willemsplein / interview mevrouw Vessies